Sprawozdanie 2012

andrzej wosiński POLSKILEXwspółorganizator

biegu memoriałowego o Puchar im. adwokata Ryszarda Porzyckiego

Jakuszce 5 – 9 stycznia 2012

Sprawozdanie z zawodów 7 edycji Narciarskiego Biegu o Puchar im. adwokata Ryszarda Porzyckiego

Podobno nic nie dzieje się bez wpadek. Zacznę zatem relację od wskazania … własnej wpadki. Zawody ogłoszone jako 6 edycja były w istocie 7 edycją  memoriałowego biegu o Puchar im. adwokata Ryszarda Porzyckiego. Organizator dostrzegł swój błąd podczas sporządzania niniejszego sprawozdania. Bywa i tak. Szczęśliwie, przy samej organizacji zawodów pomogła aura i życzliwi ludzie. Śniegu było co niemiara, właściciele Ośrodka Przygotowań Olimpijskich Biathlon w Jakuszycach, przyjęli nas niezwykle gościnnie a organizator sportowej części imprezy - Dolnośląski Związek Narciarski pod wodzą samego Prezesa pana Marka Rzemińskiego - znakomicie konkurencję przeprowadził.

Na początek trochę historii.

Patron - Ryszard Porzycki,kryniczanin, był adwokatem w Opolu, związany z tym miastem od czasu ukończenia studiów uniwersyteckich. Znakomity prawnik, społecznik, działacz Międzynarodowego Stowarzyszenia Prawników SKILEX, wieloletni członek Zarządu i współzałożyciel polskiego oddziału Skilexu.  Niestrudzony entuzjasta i popularyzator narciarstwa biegowego w środowisku prawników. Wielokrotnie, z sukcesami, startował w Biegu Piastów. Był znakomitym organizatorem Mistrzostw Polski Adwokatów w Narciarstwie i jednym ze współorganizatorów Światowego Kongresu Prawników SKILEX połączonego z zawodami narciarskim w Zakopanem w 1993 roku – pierwszego Kongresu organizowanego przez kraj z byłego bloku „państw demokracji ludowej”. Dzięki jego zapałowi, radom i wspaniałemu przykładowi wielu z nas właśnie podczas zawodów narciarskich prawników po raz pierwszy miało okazję spróbować narciarstwa biegowego i zakochać się w tym pięknym sporcie. Wspaniały Kolega zawsze służący pomocą, szczególnie życzliwy wobec młodzieży adwokackiej. Kiedy jesienią 2005 roku odszedł od nas po ciężkiej chorobie, w gronie Jego przyjaciół związanych z Klubem Prawników Polskich POLSKILEX Sekcja Polska SKILEX International postanowiliśmy kontynuować działania Ryszarda w popularyzacji wśród prawników wspaniałego sposobu rekreacji jakim jest narciarstwo biegowe.

Tak powstała idea Narciarskiego Biegu o Puchar im. adwokata Ryszarda Porzyckiego.

Wspaniałe puchary – w istocie piękne rzeźby autorstwa profesorów Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie Krystyny Nowakowskiej i Jerzego Nowakowskiego - są ozdobą imprezy. Puchar przyznawany w kategorii mężczyzn ufundował adwokat Janusz Długopolski a w kategorii pań adwokaci Rudolf Flamm i Andrzej Wosiński. I Bieg został rozegrany w Jakuszycach na dystansie 10 kilometrów techniką klasyczną w ramach Biegu Piastów. Jak na inaugurację wypadło nieźle, zważywszy na doświadczenia Patrona i jego wielokrotne uczestnictwo w Biegu Piastów oczywiście na dystansie poważniejszym. Przez kolejne edycje, z przyjemnością dostrzegamy coraz  liczniejszy udział koleżanek i kolegów w biegu memoriałowym. Niezwykle cieszy udział młodzieży i jej sukcesy. Po kilku latach nieobecności, jak zwykle w rewelacyjnej formie, na trasy wróciła pani mecenas Teresa Kurcyusz – Furmanik…teraz pani sędzia.

Zwycięzcy w kolejnych edycjach:

1. 2006 Panie - Joanna Lassota adwokat Rzeszów, Panowie - Andrzej Wosiński adwokat Łódź
  2. 2007 Panie - Joanna Sawczuk apl.adw. Lublin, Panowie – Cezary Lipko adwokat Zamość
  3. 2008  Panie - Joanna Lassota adwokat Rzeszów, Panowie – Cezary Lipko adwokat Zamość
  4. 2009 Panie - Elżbieta Wlschendorf-Łazowska adwokat Łódź, Panowie - Cezary Lipko adwokat Zamość
  5. 2010 Panie - Teresa Kurcyusz-Furmanik sędzia Katowice, Panowie - Piotr Dorniak apl. adw. Jelenia   Góra
  6. 2011 Panie - Monika Leszczak radca prawny Rzeszów, Panowie - Piotr Dorniak apl. adw. Jelenia Góra
  7. 2012 Panie - Małgorzata Derezińska adwokat Wejherowo, Panowie - Piotr Dorniak apl. adw. Jelenia Góra

W I weekendzie prawników na nartach biegowych uczestniczyło 50 osób w sobotnich zawodach wystartowało 12 pań, 32 panów i pięcioro dzieci.

W kategorii Pań  sukces padł łupem pani mecenas Małgosi Derezińskiej z Wejherowa. Obserwując jej formę organizator rozważa poprowadzenie trasy biegu kobiet w nadchodzącym Memoriale inną pętlą niż  trasa mężczyzn. Zachodzi obawa, że porównania w jakim czasie kto przebiegł jedną pętlę mogą wypaść niekorzystnie… dla panów.

Zmagania wśród Panów na tegorocznej trasie wygrał znakomity narciarz, aplikant adwokacki z Jeleniej Góry Piotr Dorniak – rewelacyjne odkrycie ostatnich edycji memoriału. Jego poziom sportowy będzie trudny do osiągnięcia przez konkurencję, choć próby trwają. Miłe do odnotowania dla kronikarza jest pochodzenie Piotra - to kryniczanin jak Patron naszej imprezy !

Niezależnie od jakże ważnej strony sportowej, impreza miała wymiar towarzyski i rekreacyjny. Pod troskliwym okiem instruktorów (w tym naszych znakomitych kolegów Piotra Dorniaka i Łukasza Klempouza) chętni doskonalili technikę na wszystkich poziomach. Zjawiły się wspaniałe „klany” adwokackich narciarzy wśród których muszę wymienić niezwykłą rodzinę państwa Adamczyków z Gdyni i niezliczone pokolenia adwokata Wojciecha Derezińskiego z Wejherowa. To najlepszy dowód, że dla przyjemności i zdrowia biegać można z całą rodziną i wszędzie…jak się okazuje najlepiej nad morzem.

Za sukces poczytuję także udział młodzieży adwokackiej w organizacji  weekendu na nartach biegowych. Dziękuję Małgosi Derezińskiej, Piotrowi Dorniakowi i nieocenionemu Łukaszowi Klempouzowi.

Plany na przyszłość:

• Wprowadzić Memoriał Porzyckiego na stałe do kalendarza amatorskich biegów narciarskich organizowanych w Jakuszycach,
  • Jako miejsce pobytu uczestników weekendu prawników na nartach biegowych ustalić Ośrodek Przygotowań Olimpijskich Biathlon w Jakuszycach,
  • Przyjąć jako stałą datę rozgrywania biegu memoriałowego pierwszy weekend po 1 stycznia każdego roku,
  • W latach parzystych rozgrywać bieg techniką dowolną, w latach nieparzystych techniką klasyczną,
  • Przeznaczyć jedno popołudnie weekendu na organizację konferencji prawniczej o tematyce sportowej,
  • Do połowy roku 2012 stworzyć stronę internetową

Mam wielką przyjemność podziękować Naczelnej Radzie Adwokackiej reprezentowanej wspaniale (przez cały weekend łącznie z biegiem) przez pana mecenasa Stanisława Estreicha autentycznie odpowiedzialnego za Integrację Środowiska. Zasadniczy wkład finansowy Naczelnej Rady Adwokackiej pozwolił na profesjonalną organizację sportową biegu we wszystkich fragmentach.

Dziękuję Okręgowej Radzie Adwokackiej w Łodzi i szczególnie panu Dziekanowi Zbigniewowi Wodo za ufundowanie pamiątkowych czapek (mają kolekcjonerską wartość –„kancera” w hafcie zamiast „7” „6” - trzymajcie je, będą coraz cenniejsze).

Panu Dziekanowi Wojciechowi Biegańskiemu i Okręgowej Radzie Adwokackiej w Wałbrzychu a także panu mecenasowi Bartoszowi Łuciowi ze Szklarskiej Poręby - dzięki za serdeczne przyjęcie i pomoc.

To podziękowania bardzo szczere i serdeczne, ale też trochę „adwokackie”… Uprzedzam, w przyszłym roku na Trzech Króli przyjeżdżamy ponownie.

Andrzej Wosiński

Joomla templates by a4joomla