Sprawozdanie 2015

SPRAWOZDANIE

z 10 edycji Biegu o Puchar im. adwokata Ryszarda Porzyckiego

Organizowany, przy współpracy z Komisją Integracji Środowiskowej, Kultury, Sportu i Turystyki przy Naczelnej Radzie Adwokackiej i wsparciu w organizacji od roku 2014 Okręgowej Rady Adwokackiej w Wałbrzychu, po raz 4 „Weekend prawników na nartach biegowych” był wspaniałym spotkaniem integrującym środowisko prawników.

W dniach od 8 do 11 stycznia w Jakuszycach 87 uczestników weekendu doskonaliło swą formę narciarską, uczestniczyło w wykładach z zakresu prawa sportowego i brało udział w imprezach towarzyszących. Zwieńczeniem było współzawodnictwo sportowe w 10 Biegu o Puchar im. adwokata Ryszarda Porzyckiego, w którym uczestniczyło  66 osób. Pogoda dopisała, trasy narciarskie były znakomicie przygotowane. Zwycięzcami biegu zostali: w kategorii pań adwokat Małgorzata Derezińska z Sopotu a w kategorii panów adwokat Łukasz Klempouz z Jeleniej Góry. Znakomitą formą na trasie wykazali się inicjatorzy Memoriału Porzyckiego pani sędzia Teresa Kurcyusz-Furmanik, pan sędzia Trybunału Konstytucyjnego Stanisław Rymar i adwokat Ludwik Żukowski. Największą radość sprawiły wszystkim uczestnikom zawody dzieci. Najmłodszą uczestniczką memoriału okazała się pięcioletnia Ewa Giedrojć córka adwokata Konrada Giedrojća z Wrocławia. W klasyfikacji rodzinnej pamiątkowym pucharem została wyróżniona 4 osobowa rodzina państwa Elżbiety Wolschenforf i Krzysztofa  Łazowskich z Łodzi, którzy z synami Karolem i Aleksandrem osiągnęli najlepszy wynik sportowy wśród wielu startujących zespołów rodzinnych. Znakomita atmosfera weekendu panowała zarówno na trasie biegu jak i podczas pozostałych zajęć i oczywiście na sobotnim Balu, którego Gospodarzem był Pan Dziekan Okręgowej Rady Adwokackiej w Wałbrzychu adwokat Wojciech Biegański.

Założony przez organizatora program został w całości zrealizowany.

W czwartek 8 stycznia przyjechali wszyscy uczestnicy, po kolacji spotkaliśmy się w sali jadalnej hotelu gdzie po przywitaniu uczestników pan sędzia Stanisław Rymar wygłosił, tradycyjny w naszych spotkaniach, Toast Noworoczny. W piątek po śniadaniu, uczestnicy weekendu w 6 grupach pod okiem profesjonalnych instruktorów szlifowali formę narciarską. Zajęcia z instruktorami trwały 2 godziny z godzinną przerwą. Po obiedzie o godzinie 17.00 znakomity narciarz i trener pan Tomasz Kałużny na przykładach filmowych z zawodów Pucharu Świata i Olimpiad Zimowych przedstawiał techniczne zasady biegu narciarskiego. Omówił także zasady rozgrywania konkurencji biegowych na podstawie regulaminów zawodów sportowych w narciarstwie biegowym. Wieczorem zrealizowano program opcjonalny. Część uczestników (20 osób) pojechała na spektakl teatralny do Michałowic pod Jelenią Górą w Teatrze Naszym – wyjazd został zorganizowany przez adwokata Bartosza Łucia z izby wałbrzyskiej, część osób wzięła udział w tradycyjnej wycieczce do Huty Szkła w Harachowie, a byli także entuzjaści hokeja, którzy skorzystali z możliwości kibicowania I ligowym czeskim hokeistom na meczu w Libercu. Sobota była podporządkowana przygotowaniom i uczestnictwu w biegu memoriałowym. Niesprzyjająca od rana deszczowa pogoda nie odstraszyła prawników, miłośników odpoczynku w pięknych Sudetach. Na starcie stawili się wszyscy. Większość do biegu a część do kibicowania. O godzinie 12.00 deszcz ustał i start o 13.00 był możliwy bez przeszkód. Trasy nie ucierpiały mieliśmy dobre warunki do sportowej rywalizacji. Bieg odbywał się techniką klasyczną. W kategorii pań wzięło udział 17 uczestniczek, w kategorii panów 37 uczestników a dzieci wystartowało 12. Bezpośrednio po biegu zawodnicy posilili się gulaszem i herbatą. Po obiedzie o 17.00 uczestniczyliśmy w znakomitym wykładzie adwokata Ludwika Żukowskiego na temat projektowanych zmian w ustawie Prawo Sportowe. Omawiane zagadnienia łączyły się ściśle z problematyką zwalczania dopingu w sporcie i związanymi z tym regułami postępowań. Po wykładzie wywiązała się dyskusja. Trudno było zdążyć na Uroczystą Kolację Dziekana Okręgowej Rady Adwokackiej w Wałbrzychu. Zdążyliśmy. Kolacja znakomita, zwłaszcza, że właściciele Ośrodka Przygotowań Olimpijskich w Biathlonie z przyjaźni dla uczestników zgotowali nam nie lada niespodziankę. Do tańca grał znakomity zespół muzyczny sprowadzony bez naszej wiedzy przez hotel. Było wspaniale.

ŻAL BYŁO WYJEŻDŻAĆ.

Wyjazd jednak nastąpił w niedzielę 11 stycznia 2015,  po nartach oczywiście.

Termin następnego memoriału 6 – 10 stycznia 2016 - oczywiście w Jakuszycach.

Szczegółowe informacje na stworzonej w 2014 roku stronie internetowej www.memorial-porzyckiego.pl

12 stycznia 2015

Andrzej Wosiński